آثار چارلز جنکس

چارلز جنکس به عنوان یکی از بزرگترین نظریه‌پردازان حوزه معماری، آثار بسیاری از خود بر جای گذاشته است که عمدتا کتاب‌هایی در رابطه با نظریات نوین وی هستند. چارلز جنکس من جمله معدود معمارانی به شمار می‌رود که علیرغم مطرح کردن تئوری‌های متعدد، آثار معماری چندان زیادی از خود برجای نگذاشته است و بیشتر وقت خود را به مطالعه و تحلیل آثار سایر معماران نامدار می‌گذراند. همین امر سبب شد که این معمار بتواند با فراغ خاطر و بی‌طرفی، نظریه‌پردازی و نگارش کتاب‌هایی بپردازند  که اهم آنها به شرح زیرند:

-جنبش مدرن در معماری  (Modern Movement in Architecture)

-معماری پرش کیهانی  (The Architecture of The Jumping Universe)

-کتاب ۵ معمار بزرگ نیویورک  (The New York Five)

-زبان معماری پست مدرن  (The Language of Post Modern Architecture)

-مدرن متاخر  (Late Modern)

-پست مدرنیسم چیست؟ What is Post Modernism))

سبک پرش کیهانی:

انتشار کتاب پرش کیهانی چارلز جنکس، سبب پیدایش سبک جدیدی تحت عنوان پرش کیهانی شد. لکن نمی‌توان نقش موزه گوگنهایم بیلبائو را در پدید آمدن این سبک نوین نادیده گرفت؛ چراکه در اصل، سبک معماری پرش کیهانی، وجود خود را از تحلیل و بررسی دقیق موزه گونهایم بیلبائو و مشاهده عدم وجود هرگونه خط هدفمند در طراحی آن، توسط چارلز جنکس وام‌دار است. این سبک که با نام معماری غیر خطی نیز شناخته می‌شود، یکی از جدیدترین سبک‌هایی در معماری است که قدمتی حدود ۱۰ الی ۱۲ سال دارد. سبک پرش کیهانی با شعار فرم تابع انسان  (Form Follows Human)، به مقابله با نظریه لوئیس سالیوان تحت عنوان فرم تابع عملکرد (Form Follows Function)  و حتی نظریات ریشه‌دارتری نظیر فرم تابع سنت (Form Follows Tradition) برخاست.

کتاب پنج معمار بزرگ نیویورک (The New York Five):

کتاب پنج معمار بزرگ نیویورک، اثر چارلز جنکس یکی از مهم‌ترین کتاب‌هایی است که امروزه به عنوان یکی از کتب مرجع شناخته می‌شود. کتاب ۵ معمار بزرگ نیویورک، در رابطه با دیدارهای گروهی ۵ نفره از بزرگترین معماران نیویورک یعنی پیتر آیزنمن، مایل گریوز، چارلز گواتمی، جان هدوک و رچارد مایر در سال ۱۹۶۹ میلادی در موزه مدرن نیویورک است که نخستین بار در سال ۱۹۷۲ میلادی تحت عنوان “۵ معمار” توسط “انتشارات ویتون بورن” منتشر شد و در نهایت با تجدید چاپ توسط “انتشارات آکسفورد پرس”، به شهرتی جهانی دست یافت.